Царицата на чардаша

РУСЕНСКАТА ОПЕРА ЩЕ ОТКРИЕ НОВ ФЕСТИВАЛ НА БРЕГА НА ДУНАВА В ТУТРАКАН

Първото издание на фестивала „ОГНЕНИЯТ ДУНАВ” в Тутракан ще започне на 28 юли със спектакъла на Държавна опера – Русе „Царицата на чардаша”. Представлението ще започне в 21 часа на една от откритите сцени на Фестивала – на Старото пристанище на брега на река Дунав, под Читалище „Н.Й.Вапцаров”. Гражданите и гостите на Тутракан ще бъдат уважени с певческото и артистичното майсторство на режисьора на спектакъла и изпълнителя на главната роля – солиста на Музикалния театър – София, Марио Николов, също и на солистите на Русенската опера Мария Цветкова, Димитър Кюркчиев, Гиргина Гиргинова, Стоян Стоянджов, Йоланта Николаева и актьора Илия Деведжиев. Хорът и оркестърът на Русенската опера ще бъдат под диригентството на Владимир Бошнаков.

Фестивалът „Огненият Дунав”, който посвещава своята програма на великата европейска река и на културата и традициите на хората, които живеят на нейните брегове, съвсем не случайно е избрал за свое първо културно събитие представлението на Русенската опера „Царицата на чардаша” от унгарския композитор Имре Калман. Музиката на прочутата оперета съдържа най-красивото и най-характерното от мелодичните интонации на крайдунавските унгарски и австрийски музикални традиции. Огнените и страстни ритми на обичания от всички унгарски танц чардаш ще възпламенят и публиката на красивия тутракански бряг.

Кулминацията на фестивала „Огненият Дунав” ще бъде в последната фестивална вечер на 4 август. Светещи кораби, илюминации, плуващи и летящи балони и огнени фигури, внушителни фойерверки, съпроводени с музика, светлинни и огнени ефекти ще съчетаят суша, въздух и вода в неповторим спектакъл, създаден по специален сценарий. Централна водеща фигура на представлението ще бъде известният певец Коцето -Калки, който ще се превъплъти в митичния Данубиус – бог на река Дунав. Свитата на Данубиус ще бъде от над 400 човека, които ще участват в уникалния спектакъл. Фестивалът има и художествена част, посветена на крайдунавската култура и традиции с участието на доц. Иван Узунов, доц. Борис Желев, доц. Пеню Пенев, Божидар Хаджистоянов, доц. Йордан Николаев Йорданов, Андрей Янев, Дарина Янева и Ганчо Карабаджаков, а нарисуваните от тях картини ще оформят изложба.

Фестивалът включва семинар на тютюнопроизводителите с участието на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, международна конференция на тема „Бъдеща съвместна работа на крайдунавските градове” с участието на Петър Лангер – председател на Комитета на Дунавските градове и региони и представяне на Австрийското търговско представителство на тема „Шансовете на Тутракан като място за бизнес”.

Освен със спектакъла на Русенската опера, фестивалните сцени ще посрещнат концерти на групите Wickeda, „Тома и бандата му”, Джанго Зе, G.ROCK, VivaTeens, Broken Glass и концерт на група „Hummer Dance” от Русе.

Коментари

коментари от Disqus