Daniel Ciampolini

ДАНИЕЛ ЧАМПОЛИНИ

Даниел Чамполини е роден в Ница. Родителите му свирят в прочути кабарета. От най-ранна възраст Даниел е не само запленен от барабаните, но и контактува с видни представители на френския шансон, като Мулуджи, Изабел Обре и Паташу. На 9 години започва да учи ударни инструменти в Музикалната консерватория в Ница. На 14 години става барабанист в Парижкия акордеонен оркестър, а на 15 години постъпва в майсторски клас на Жак Делеклюз към Парижката висша национална музикална консерватория и печели Първа награда. Продължава обучението си в Парижката висша национална музикална консерватория със специалност „Хармония и музикален анализ”. Паралелно с тона осъществява с баща си „Пиано с акомпанимент на барабани” в парижкото кабаре „Вила д’Есте”. Усъвършенства се чрез обучение по вибрафон в Музикалния колеж „Бъркли”, Бостън.

На 19 години е приет за солист в световноизвестния оркестър "ИНТЕРКОНТЕМПОРЕН". Това е решаващ поврат в кариерата му и начало на трайно сътрудничество с големия френски композитор и диригент Пиер Булез и редица други изтъкнати композитори на съвременна музика.

Конкретни примери за това са „Сюр Енсиз” и „Репонз” (Sur Incises / Répons) на Пиер Булез, записани в Deutsche Grammophon, както и компактдиск на Франк Запа под диригентството на Пиер Булез.

През 1997 г., с изричното съгласие на Янис Ксенакис, създава уникална собствена електронна версия на „Псапфа” / Psappha /, която възпроизвежда на различни сцени (Ню Йорк, Мадрид, Тайпе, Хелзинки, Каракас, Монреал и др.)

Композиторът Филип Юрел (Philippe Hurel) му посвещава « 4 вариации за вибрафон и оркестър », чието първо изпълнение е през 2000 г. с ансамбъл "ИНТЕРКОНТЕМПОРЕН”.

Установява трайно музикално приятелство с пианиста Пиер-Лоран Емар, с когото осъществява редица концертни изпълнения на Соната за две пиана и ударни от Бела Барток, както и импровизации по етюдите за пиано на Дьорд Лигети, представени и в престижните зали „Карнеги Хол”, Ню Йорк и „Симфони Хол”, Чикаго.

През 1994 год., по поръчка на Аудиториума на музея „Лувър”, озвучава музикално филма „Измамата” на Сесил Б. дьо Мил.

През 2001 год. напуска ансамбъл "ИНТЕРКОНТЕМПОРЕН”, за да има повече време за собствено творчество и солови изяви.

Реализира музикално оформление на изложби („Китай” ; „Светлинни обекти”, Бразилия ; „Походът нa Наполеон”, Париж), както и на документални филми („Правилата на играта”, „Того”, „Дестинация Антарктика”).

Композира пиеса за вибрафон и арфа „Театр д’о” (Théâtre d’Eaux) с първо концертно изпълнение в Амстердам, 2001 год. и последващи излъчвания по радиостанции „Франс мюзик” и „Франс кюлтюр”.

Сътрудничи с рапъра Кери Джеймс и е съавтор на 3 заглавия в един от албумите му.

През 2006 год., с пианистката Клод Коле създават EdenMix - група за френска поп музика.

През м. юни 2006 год., институтът IRCAM разпространява една от композициите му за новия ударен инструмент, известен като Хенг.

Като перкусионист участва в концерти и записи на видни представители на френската естрада и джаз – Никол Кроазил, Шарл Азнавур, Жюлиен Клер, Антоан Ерве, Мишел Портал, Кристиен Ескуде, Мишел Льогран ...

Изявите му в международен план, като солист и член на камерни формации, са свързани с виолистите Табеа Цимерман (с Кьолнската филхармония) и Кристоф Дежарден (в „Карнеги Хол”, Ню Йорк) и с пианистите Клер Дезер и Еманюел Стросер (по време на фестивала Фол журне в Нант).

В серия предавания на „Ателие на музиканта”, водено от Жан-Пиер Дериен по радио „Франс мюзик”, представя широкия еклектичен репертоар на ударните инструменти.

С Филхармонията на Радио Франс свири през 2009 год – «Aïs» от Ксенакис, както и през юни 2011 год. – «Соло перкусии» от Иван Феделе.

Сред последните му ангажименти е участие в дует с Мишел Портал в "Театр де Шанз-Елизе".

Освен изпълнителската кариера, Даниел Чамполини е асистент преподавател в Парижката висша национална музикална консерватория и, успоредно с това, лектор в редица академични центрове на 20-ти век (Париж, Хелзинки, „МакГил Юниверсити” в Монреал).

Коментари

коментари от Disqus