Luciano De Martino

Лучано Ди Мартино, диригент

Лучано Ди Мартино завършва Университета за музика и драма в Хамбург със специалност Оркестрово дирижиране. Той е носител на стипендии в Сиена, участва в международни майсторски класове на Иля Мусин, Валери Гергиев и Мюнг-Вун Чунг.

Работил е с Филхармониите на Баден-Баден, Катовице, Новосибирск, Пловдив, Тимишоара, Мачерата и със Симфоничните оркестри на Хамбург, Солун и на Българското национално радио. Той е дирижирал оперни спектакли в Залцбург, Ню Йорк, Минеаполис, Уилмингтън, Хага, Ротердам, Рига, Лисабон и Страсбург, както и симфонични концерти в Женева, Сарагоса и Барселона.

Ди Мартино е дирижирал гала-концерти с някои от най-известни певци като Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова, Калуди Калудов, Орлин Анастасов, Мариана Пенчева, Илдар Абдразаков, както и симфонични концерти със световно признати инструменталисти: Максим Венгеров, Летиция Морено, Уто Уги и Пепе Ромеро. Работил е с млади талантливи солисти като Антон Бараховски, Луиджи Пиовано, Даг Янсен, Светлин Русев, Марио Хосен, Георги Черкин и др.

От 2000 до 2004 Ди Мартино работи като музикален директор и главен диригент на Държавната опера в Стара Загора.

През 2004 той дирижира концерт в Софийската опера по повод годишнина от смъртта на големия български бас Борис Христов, а през 2006 интерпретира Реквием от Дж. Верди в концерта „В памет на Гена Димитрова”.

През юли 2010 г. той е поканен от Валери Гергиев да участва във фестивала "Звездите на белите нощи" в Мариинския театър, където дирижира новата постановка на "Атила" от Верди. Впоследствие дирижира "Аида", "Дон Карлос" от Верди, "Сомнамбула" от Белини, "Палячи" от Леонкавало и ораторията "Илия " от Феликс Менделсон- Бартолди.

От 2005 е Ди Мартино постоянен гост-диригент на Класик ФМ М-Тел оркестър, а от 2008 е редовен гост-диригент на Хамбургската държавна опера.

Коментари

коментари от Disqus