Антон Бараховски

Възхваляван заради неговата артистичност и безупречно музикално майсторство, руският цигулар Антон Бараховски е признат за един от най-изявените музиканти от своето поколение. Той концертира като солист с най-големите оркестри по света, свири като камерен изпълнител и изнася множество рецитали в Европа, САЩ, Русия и Арабските страни.

През 1997 Бараховски е отличен с първа награда на Международното прослушване за млади концертиращи артисти в Ню Йорк. Тази победа води до дебютния му рецитал в Ню Йорк на 92ра улица, отразен положително от критиката. Много високо е оценен също и дебютът му в Кенеди център Вашингтон, както и дебютния му концерт с оркестър в Ню Йорк заедно с Нюйоркския Камерен симфоничен оркестър в Алис Тъли Хол в Линкълн център.

През 2001 Антон Бараховски е поканен да стане първи концертмайстор на Хамбургската филхармония. Той редовно свири като солист на оркестъра, най-вече в концертните цикли с легендарния Волфганг Савалиш. От октомври 2009 Антон Бараховски поема поста на първи концертмайстор на изключителния Симфоничен оркестър на Баварското радио в Мюнхен.

В работата му на гостуващ концертмайстор напоследък Бараховски е бил водач на Лондонския симфоничен оркестър и на Кьолнския радио симфоничен оркестър ВДР.

Като солист на много оркестри по целия свят, Антон Бараховски е изнасял концерти с Филхармонията на Санкт Петербург, Руския държавен оркестър, Симфоничния оркестър на НДР.

Антон Бараховски e изнасял рецитали на най-престижните концертни сцени по света като Уигмор хол в Лондон, Карнеги Хол и Линкълн център в Ню Йорк, Кенеди център във Вашингтон, Катедралата "Св. Петър" в Рим (свирил е пред папа Йоан Павел II), Opera City Hall в Токио, както и в Берлин, Мюнхен, Хановер, Хамбург, Дрезден, Прага, Милано, Женева, Мексико Сити и Пекин. Свирил е също в много руски градове, включително и Голямата зала на Московската консерватория и в залата на Филхармонията на Санкт Петербург.

Като активен камерен изпълнител Антон Бараховски често си сътрудничи с изтъкнати творци като Леон Флайшър, Маурицио Полини, Сабине Майер, Коля Блахер, Волфрам Крист и Наталия Гутман. През 1999 Антон Бараховски реализира компакт диск заедно с цигуларя Вадим Репин, записан на живо в Лувъра в Париж и издаден от Ерато. През април 2000 цигуларят се завръща в Лувъра, за да представи първия си солов рецитал там.

Антон Бараховски е лауреат на редица национални и международни конкурси, като Международния конкурс „Чайковски” в Москва, Международния конкурс за цигулари „Йоахим” в Хановер, Общоруския конкурс за цигулари, Международния радио конкурс в Прага и Международния конкурс в Пекин.

Роден в град Новосибирск в Сибир, Антон Бараховски започва заниманията си по цигулка на пет годишна възраст при Матвей Либерман. Само една година по-късно той се появява по Националната руската телевизия като солист на Новосибирската филхармония под диригентството на Арнолд Кац, който става важна фигура в живота на младия цигулар. Антон Бараховски продължава обучението си в Хамбург, Германия, работи с Марк Луботски и Коля Блахер в Хамбургското висше училище за музика и театър. Той учи също в Джулиард скул в Ню Йорк под ръководството на легендарната Дороти Дилей.

Коментари

коментари от Disqus