Therion

THERION!!! Група, чието име винаги трябва да се пише с много удивителни накрая, и чиято история представлява отделен ключов раздел в историята на съвременната метъл сцена. Стартирали с корени в дет–метъла в далечната 1987, те претърпяват плавна и впечатлаваща еволюция през годините като с времето създават своя, неповторена от никого, еманация на най-хубавото от класическия хеви, готик метъла и грандиозния симфоничен метъл.

За разлика от други групи, където оперните влияния, хоровете и оркестрациите служат главно за евтина ефектна притурка, която комерсиализира стила им, при THERION тези елементи само засилват театрално-мистичната атмосфера, подчертават оригиналните класически влияния и в крайна сметка се развиха толкова мощно и мащабно, че в момента проектът THERION дори не може да се нарече „група” в общоприетия смисъл на думата.

Днес те работят в своя собствена лига с размах и професионализъм, които освен в студийните албуми, най-ярко личат в живите им представления. Освен хор и певици, през последните няколко години те неизменно включват в живите си участия класически музиканти и солисти или цели симфонични оркестри. Резултатите от тази работа са запечатани по чудесен начин в последните им концертни албуми Live Gothic (2008) и The Miskolc Experience (2009), които смесват по вълшебен начин енергията на метъла със съвършенството на класиката.

Коментари

коментари от Disqus