Goldie

Днес малцина са по-въздействащите или по-харизматични личности на hardcore / jungle сцената от Goldie. Възпитан като толкова много свои връстници в духа на хип-хопа и брейка от началото на 80-те години, влиянието на Голди върху hardcore брейкбийт културата е наистина голямо. Той допълва: “Но можете да стигнете и по-далеч: да си поиграете наистина сериозно със звука”.

Goldie първоначално се проявява като автор на графити в родния си град Уолсол, Англия. Скоро поръчките почват да валят и рисуването със спрей бързо става сериозно занимание. “Изрисувах моята къща, защото не исках да бъда крадец”, спомня си той. “През нощта ходех да се забавлявам, а сутрин скачах направо в дрехите за рисуване. И така се почна. Правех рисунки за общността, за общината. Канеха ме да участвам в ТВ предавания, където можех да говоря каквото си поискам.” Заедно с любимците от Wild Bunch Crew от Бристол (пионерите на британския хип-хоп) Goldie се утвърждава като един от водещите автори на графити в Обединеното кралство. Започва ту да пристига, ту да си заминава от Ню Йорк, като води истински хип-хоп лайф-стайл. През 1986 г. се снима заедно с Afrika Bambaata в творческия филмов експеримент на графити арта - "Bombing", заснет в Бристол и в Южен Бронкс, Ню Йорк.

"Timeless", първото издание на Голди като Metalheadz за London Records, без съмнение шокира и изненадва още веднъж при появата си през ноември 1994-а. 22-минутната творба се движи от самата концепция за времето и темата й е градската борба за оцеляване. В същото време слушателят е накаран да вярва, че парчето е много по-късо от истинската му продължителност. Извисяващият се вокал на Diane Charlemagne отново улавя самата същност - оцеляващият дух на "Timeless", в който натрапчивите струнни и ужасяващият брейкбийт навлизат в дълбочината на съзнанието на слушателя. “Не знам дали това, което записвам, може все още да се нарича jungle”, разсъждава Goldie, напълно осъзнаващ, че в най-тясната си дефиниция jungle е станал малко повече от reggae семпъл, подложен с брейкбийт. “Предпочитам да наричам това градска гето музика, защото няма да покажа само онова, което повечето хора си представят за jungle. Искам музиката ми да има цялостност и ако все още можете да я свирите в 6 часа сутринта в клуб, то тогава е автентична.” С появата си двойният албум заема веднага 7-мо място в националните класации, и прави бум в продажбите и в броя на купувачите, които до този момент уж не съществуват...

"Saturnz Return" е също двоен албум. Първото CD е 75-минутно и включва над 10 трака, включително отново вокала на Diane Charlemagne, и за първи път вокал на Голди, както и сътрудничеството с Noel Gallagher в "Temper Temper", чиято крещяща, деформирана китара определя физиономията на албума и се появява като втори сингъл на албум, пуснат на 5 януари 1998 г.

Голди започва Европейско турне което на 19.02.1999 включва и София.На това парти пред повече от 2000 drumheadz Голди представи един невероятен 4 часов сет включващ много от най-известните му композиции както и най-новата продукция на станалия вече легендарен лейбъл Metalheadz .През 2005 година Голди започва ново Европейско турне което на 04.02.2005 включва и София. На това парти пред повече от 900 drumheadz Голди представи един незабравим сет отбелязващ десет годишнината на неговия легендарен лейбъл Metalheadz.

Напоследък Goldie се впусна и в света на телевизията и киното. Започна с едночасовия документален филм за живота на Goldikus, заснет от Channel 4: тази изключителна творба му отваря пътища за нови роли и проекти.

Първата филмова роля на Goldie е в “Everybody Loves The Sunshine” на Дейвид Бауи. По-късно идва участието в “Гепи!” на Гай Ричи, Goldie се появява и в последния филм от поредицата за Джемс Бонд “The World Is Not Enough”.В редица филми Голди работи заедно с Брад Пит, Робърт Карлайл, Роби Колтрейн, Дениз Ричардс и Вини Джоунс. Goldie се появи и в редица тв шоута: "Celebrity Big Brother" (изгонен пръв!), The Jo Whiley Show, Shooting Stars, The Big Breakfast, Jumpers for Goalposts, Nevermind The Buzzcocks и The Richard Blackwood Show.

Коментари

коментари от Disqus